Presenteren? Sta op je strepen!

Public speaking

Onlangs kreeg ik een telefoontje van Sara, HR directeur in een groot bedrijf. Ze vertelde me dat ze last had van presentatiestress, die toch wel vrij groot was. Zo groot zelfs dat ze op de volgende nationale bedrijfsmeeting niet zou presenteren. Haar CEO ging akkoord om de job van haar over te nemen, op voorwaarde dat ze hulp zocht. Die hulp wilde ik haar maar al te graag geven.

Sara’s presentatiestress overtrof weliswaar mijn verwachtingen. Ik vroeg me zelfs af of het niet om ‘presentatieangst’ ging. Maar eigenlijk kwamen we er via een goed gesprek vrij snel achter waar het schoentje knelde en dat had meer met de organisatie dan met Sara te maken.

Mijn advies aan Sara was: “Sta op je strepen!” Als men wil dat je een toppres(en)tatie levert, mag je ook wel enkele eisen stellen. Je moet als spreker niet alles klakkeloos aanvaarden, omdat iemand anders dat toevallig zo beslist heeft.

Op welke strepen kan je staan?

  • Geef aan hoeveel voorbereidingstijd je nodig hebt. Het agenda moet sowieso gemaakt worden, dat kan even goed ruimschoots op voorhand.
  • Bepaal zelf hoe je je presentatie zal invullen. Misschien moet je je wel houden aan een bepaald onderwerp, maar om dat met de nodige passie te brengen, is het wel belangrijk dat je zelf invult hoe je het brengt.
  • Houd de controle over je PowerPoint presentatie. Dat wil zeggen dat de marketingmensen (als je die luxe hebt) de slides zullen ontwerpen op basis van jouw tekst en niet andersom.
  • Bemoei je met de logistiek. Vraag om een headset of pin als een handmicro je belemmert in je bewegingsvrijheid (wat die sowieso doet).
  • Laat je niet verbannen naar het podium, laat staan achter een spreekgestoelte. Kom kort bij je publiek als je met hen wil connecteren en communiceren.
  • Onderhandel over je plaats in het hele gebeuren: wil je als eerste of als laatste aan de beurt komen?
  • Laat je niet in het donker zetten om de slides beter te laten uitkomen. De slides spelen enkel een ondersteunende rol, dus laat ze de show niet overnemen.
  • Vraag om een hoogwaardige beamer, die liefst hoog boven je hoofd hangt. Zo heb je veel meer bewegingsruimte en kan je veel vlotter presenteren.

Als men topartiesten boekt voor een topprestatie, dan eisen die topartiesten topomstandigheden. Als men van jou een toppresentatie wenst, mag je ook wel even onderhandelen. Waarmee ik niet wil zeggen dat je om een privélounge met champagne en kaviaar moet vragen, alhoewel …

Presentaties zijn cruciaal voor je carrière, sta dus op je strepen!

Presenteren kan je leren!

Wil je je inschrijven voor één van de open workshops ‘Spreken / Presenteren met Impact’? Klik dan hier voor meer informatie. Verkies je personal coaching of wil je deze workshop in-company organiseren? Neem dan rechtstreeks contact op met Ann Beckers (0479 40 91 99 of ann@abtraining.be).