Hoe 3 seconden je presentatie kunnen redden.

De afgelopen jaren heb ik heel wat presentatiecoaching gegeven aan CEO’s. Dat idee kwam oorspronkelijk van een hot shot uit de Limburgse zakenwereld, die zich jaarlijks opnieuw ergerde aan – en ik citeer – “de ronduit slechte presentaties die bedrijfsleiders soms geven”.

In die individuele sessies ontmoet ik telkens weer interessante professionals, die met een grote gedrevenheid hun prestaties, in dit geval dus hun presentaties, willen optimaliseren. Ze hebben te kampen met uitlopende problemen, waarbij de oplossing vaak dezelfde is: Zwijg 3 seconden.”

10 situaties waarin je best even tot 3 telt.

Tel tot 3 …

1. … of tot 5 of 10 voor je begint. Het moet stil zijn voor je begint te spreken. Als het dan niet stil is, zal het nooit stil worden, tenzij je wereldschokkend nieuws brengt.

2. … na je ijsbreker. Je ijsbreker is die uitspraak of vraag of quote waarmee je de aandacht van je publiek trekt en hen als het ware in je presentatie zuigt. Als je na je ijsbreker niet enkele seconden pauzeert, gaat het effect meestal de mist in.

3. … als je even de draad kwijt bent. Veel kans dat die korte tijdspanne je terug op de rails zet, zonder dat je publiek er iets van merkt.

4. … voor je iets belangrijks gaat vertellen. Hiermee bouw je de spanning op en krijg je (weer) de volle aandacht van je publiek.

5. … nadat je iets belangrijks verteld hebt. Zo kan je boodschap landen en binnendringen in het hoofd van je publiek en geef je hen de tijd om je boodschap te verwerken.

6. … nadat je een vraag gesteld hebt, zelfs al is het niet de bedoeling dat je publiek die beantwoordt. Dat antwoord komt van jou, maar wacht er even mee. Zo verhoog je de betrokkenheid en bijgevolg de aandacht van je publiek.

7. … als je publiek rumoerig wordt. Jouw stilte zal hen ook stil maken. Misschien zal je hier zelfs even tot 5 of tot 10 moeten gaan.

8. … als je merkt dat je te hard op dreef bent en te snel spreekt. Adem even diep in en uit. Dat lukt niet als je als een sneltrein door je presentatie draaft.

9. … vóór je een vraag uit het publiek beantwoordt. Denk eerst even na om je antwoord te formuleren, voor je het uitspreekt. Zo niet loop je het risico dat je na 3 seconden vaststelt dat je jezelf aan het vastfietsen bent.

10. … na je laatste zin. Loop dus niet weg. Blijf stil staan. Zwijg. En tel tot 3. Meestal komt dan het applaus van je publiek of misschien wel die staande ovatie.

Stiltes.

Een van de sterkste presentatievaardigheden die je je eigen kan maken, is het gebruik van stiltes. Wees er niet bang van en gebruik ze. Als het stil is gebeurt er iets magisch: dan maak je contact met je publiek.

Presenteren kan je leren!

Wil je je inschrijven voor één van de open workshops ‘Leren Presenteren met Impact’? Klik dan hier voor meer informatie.

Verkies je personal coaching of wil je deze workshop in jouw bedrijf organiseren? Neem dan rechtstreeks contact op met Ann Beckers via +32 (0) 479 40 91 99 of ann@abtraining.be .