Error showing flash-object.

De Nieuwjaarskus

 

Op 01.01.2014, om 00h00 stipt, wordt het startschot weer gegeven. Klokslag middernacht zullen we mekaar in de armen vliegen om mekaar een Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. En daar horen de traditionele Nieuwjaarskussen bij.

En dat kan zo in principe doorgaan tot 31.01.2014, zowel die wensen als dat kussen. Nochtans zit niet iedereen hierop te wachten. Kussen met familie en vrienden, tot daar aan toe. Maar met collega’s?!

De laatste jaren hebben heel veel mensen me – om begrijpelijke redenen - gevraagd of je nu wél of niet moet kussen. Sommige vroegen me ook waar dat kussen eigenlijk vandaan komt. Voor degene die “Dames moet je kussen en moppen vertellen mag niet” nog niet lazen, geef ik hier wat tekst en uitleg.

 

Waarom kussen we?

De meningen hierover zijn verdeeld. Volgens Carl Jung kwam het kussen voort uit voedseloverdracht, net zoals vogels hun jongen te eten geven. Volgens Sigmund Freud had kussen dan weer met seks te maken en was het een egoïstische obsessie, waarbij de mens terug wilde naar de moederschoot. Nog andere wetenschappers beweerden dat de mensen elkaar vroeger besnuffelden, zoals honden dat nu nog doen, en dat kussen daaruit is voortgekomen. Tegenwoordig is men het er min of meer over eens dat kussen voortkomt uit het zuigen aan de moederborst, iets dat ervaren word als een teken van liefde en vertrouwen. Dat maakt van kussen zonder meer een intiem gegeven.

Hoe dan ook, blijkbaar is kussen wel gezond. Door te kussen maken je hersenen endorfine aan, een genotstof waardoor je je happy gaat voelen, je pupillen verwijden en je huid strakker gaat zitten. Op zich al redenen genoeg om zoenen aantrekkelijk te maken, lijkt mij zo.

De collegiale kus

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat nochtans heel wat mensen een hekel hebben aan het kussen van collega’s, in die mate zelfs dat zowat 13 procent van de werknemers de eerste week van het nieuwe jaar verlof neemt om hieraan te ontsnappen. Degene die wel komen opdagen, proberen op hun beurt het Nieuwjaarskussen te ontwijken door een verkoudheid, griep of tandpijn voor te wenden of door bij aankomst iedereen luidkeels een “Gelukkig Nieuwjaar!” toe te wensen. Ook met een gestrekte arm maken ze duidelijk dat kussen niet op de “wishlist” staat.

Natuurlijk is er ook een select groepje dat dé gelegenheid van het jaar niet aan zijn neus voorbij wil laten gaan. Uit mijn vluchtig Vlaams kusonderzoek blijkt trouwens dat er ook collega’s zijn die mekaar graag – en dat met wederzijdse genoegen - kussen. Een goede sfeer op het werk, dat kan!

Waarom hebben zoveel mensen eigenlijk een hekel aan het collegiale kussen? Blijkbaar is een slechte adem de grootste boosdoener. Ook een overvloed aan parfum en het te intiem vasthouden zijn redenen waarom heel wat collega’s elkaar liever ontwijken aan het begin van het jaar.

De kusetiquette

Hoe moet het nu volgens de etiquette?

  • Je moet nooit kussen, zeker niet in een zakelijke context. Maar als je kust, doe het dan oprecht.
  • Bij formele gelegenheden, zoals verjaardagen of Nieuwjaar, kus je 3 keer. In bepaalde kringen is het geven van één zoen trouwens het teken van ultieme vriendschap en genegenheid.
  • Je volgt de verkeersregels: je kijkt eerst naar links, dan naar rechts en dan weer naar links. Zo voorkom je botsingen of erger …
  • Als je iemand kust moet je niet iedereen kussen, maar persoonlijk lijkt me dat toch vrij riskant.
  • In Vlaanderen kussen vrouwen zowel mannen als vrouwen. Mannen kussen mekaar meestal niet, maar daar komt verandering in.
  • Als je kust, raak je alleen mekaars wang en hand aan. Zelfs Angela Merkel liet Nicolas Sarkozy ooit via haar kabinetschef weten dat het niet de bedoeling was om haar te omhelzen.
  • Als je niet wil kussen houd je voldoende afstand, maar kijk je mekaar wel in de ogen en wens je mekaar gemeend een Gelukkig Nieuwjaar toe. Dat is sowieso sterker dan mekaar ongeïnteresseerd te kussen. Je kunt ook vooraf aankondigen: “Geen zoenen voor mij!”. Als je dat hartelijk en charmant doet, kom je er misschien zelfs mee weg zonder commentaar.

Gelukkig Nieuwjaar!

Persoonlijk ben ik geen fervente kusser, maar op Nieuwjaar vind ik dat ze er écht wel bij horen, zeker bij mensen die je kent. Ook tijdens het netwerken zal er in januari weer heel wat afgekust worden en eigenlijk kan je dat bekijken als een kans om je persoonlijke relatie met iemand te benadrukken. Af en toe hoort daar zelfs een knuffel bij!

Ik wens je een Gelukkig Nieuwjaar, met heel veel redenen om te kussen, maar nog meer om te lachen!

 

Ann

31/12/2013

Ann Beckers is gespecialiseerd in zakelijke etiquette. Zij zet haar deskundigheid in om mensen te stimuleren om hun communicatie en omgangsvormen in te schakelen als elementair onderdeel van hun persoonlijk en zakelijk succes. Zij is tevens co-auteur van het boek “Dames moet je kussen en moppen vertellen mag niet”.